Utställning och Inställning

Idag var en märklig dag. Jag och en god vän hade hängt en utställning tillsammans och höll vernissage.
En fin hängning.. Väl sammansatt med kompletterande alster på temat ”Drivved och Nät”.
Det märkliga var att det kom en massa besökare och jag kände ingen av dem, förutom en som tittade in när vi just hade öppnat.
Alla var vänner till min konstkollega och jag gladdes såklart med Monica som ställde ut för första gången. Hon hade frågat om vi kunde ställa ut tillsammans och jag tycker mycket om hennes personlighet och inställning till livet..konsten..
Men jag fick jobba lite på min känsla att mina vänner uteblev denna snöblöta regnlördag..tänkte att de kanske har tröttnat på min konst..eller på mig som ju dragit mig undan omvärlden allt mer..och väljer att vara hemma intill skogsbrynet..
Jag kom på mig själv att le med Monicas blomsterkvastar och röda små pluttar vid sina alster samtidigt som jag fick en känsla av övergivenhet mitt i allt sorl av glada vernissage- besökare.
Strax innan mörkret började falla kom till sist än vän till mig och sen ännu en, i sällskap med sina tre barn. Jag sken upp och utropade teatraliskt ”Jag HAR vänner!!
Nu till min inställning eller snarare insikt denna märkliga lördag. Så här efteråt, medan filmen rullar upp med olika intryck av dagen, är det två besökare som fastnade mest på min ”film”: Två pojkar.. Den ene för mig okänd och den andre var en kär väns son.
Den förste killen i elva-tolvårsåldern gick runt och tittade noga på alla alster .. Efter en stund frågade han vilken som var min favorit..när jag svarat honom ställde jag samma fråga.
Han svarade helt oväntat att det var nr 14 (en naken kvinna sittandes med armarna utfällda med fjärilsvingar) som jag målat i en serie jag kallar ”Gudinneväsen”.
Jag frågade om han själv målade och han berättade han tycker om att teckna. Sen sa han ” jag gissar att de där föreställer dig” och pekade på en grupp tavlor med kvinnor i olika händelser, dansande eller med en korp..
Jag blev både imponerad och rörd av hans rättframhet och träffsäkerhet.
När det var dags för pojken och hans föräldrar att gå kom han fram och gav mig en kram.
Pojke nr två kom med sina syskon och pappa, och honom har jag träffat en hel del.. Också en rättfram liten kille något yngre än den första. När han fått sitt glas med cider stegar han målinriktat fram till ett av mina alster i bortre hörnet och säger ”Den vill jag köpa. Vad kostar den?”
Han fick en prislista av mig och han tyckte den var lite dyr. ”Du får den för 1/3 av priset” säger jag som nu var så rörd och glad över att han ville ha just den och att jag äntligen skulle få sätta en röd plutt.
Dagen idag var en märklig dag.. En dag som två pojkar berörde mitt hjärta.. Jag hoppas mina tavlor berörde dem.
En utställning handlar inte om röda pluttar.. Den handlar om att mötas och se och bli sedd. Det är min inställning!

IMG_1442

IMG_1445

2 tankar på “Utställning och Inställning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s