Dörren på glänt..

”Vad tråkigt att du ska sluta..”Jag hörde att du ska sluta..” Vi kommer sakna dig.. ”Du är viktig för barnen” ..
Nu vet föräldrar och barnen på min arbetsplats att jag sagt upp mig och jag har angett ett officiell version om varför jag väljer att gå..skrev ett fint och sakligt mail. ”Jag har så lång restid” (sant) ”Jag vill jobba närmre mitt och få mer tid till mitt skapande” (också sant)
Men den sanna versionen är att jag sagt upp mig i protest mot en arbetsplats som är för tungrodd och arbetsglädjen har sinat..inspirationen uteblir..
Visserligen boostas jag var dag av elever från tidigare kullar när jag går över skolgården till min förskoleklass.. ”Kaaarin” ekar det och utsträckta armar närmar sig i snabb takt..jag bombarderas av kramar från de förra årens klasser. Jag envisas med att säga Hej och namnet på varje barn.. Ingen ska känna sig glömd!
Det är TVÅ förskoleklasser där jag arbetar, två avd under samma tak. 55 barn att lära känns varje år, 55 namn och underbara personligheter!
Jag har haft sömnlösa nätter för att försöka finna ut hur vi ska få dagarna att fungera mer smidigt och finnas till mer för barnen..
Eftermiddagarna, min fritidstid med barnen, blir oftast barnpassning långa stunder då personal försvinner, slutar tidigt (alltför tidigt), planerar (planering är viktigt men måste de ske när kollegor ska ha rast och vi behövs för barnen).. ?
Det går att effektivisera, strukturera, självdisciplinera ..så att dagen flyter på bättre.. Men då behöver alla se dilemmat att barnen kommer i kläm och den personalen som blir ensam med barnen dräneras och känner sig otillräcklig..till slut bräcklig..
Du hinner inte se de små fina lekarna bakom hörnet, kojan som byggs bakom berget.. Du har fullt upp med att reda ut konflikter, trösta, hjälpa..
Och ditt leende blir mer och mer skevt. ..
Jag märkte att trots att jag lämnat in avskedsansökan skriftligt och fått tillbaka den påskriven så vill jag lämna dörren på glänt.. Jag hyser ett hopp att förändringen kan ske. Att samarbetet och kommunikationen kan växa och bli rak och tydlig. Den vaga handlingskraften svänger och vi rensar ut det gamla skräpet och dammar ur de överfyllda förråden..
Men plötsligt insåg jag att jag aldrig kan återvända även om min kollega djupt beklagar att jag försvinner. Hen hade sett fram emot att arbeta med mig i höst..
Nej, tecknen är många nu, framförallt min kropp har signalerat men jag har inte lyssnat..inte ens när jag bröt foten på min arbetsplats…
Så nu stänger jag dörren och lämnar den inte ens på glänt.. Jag känner mig som Julie Andrews (det gör jag ofta i mitt arbete med barnen) när hon på vingliga ben ska öppna den stora tunga grinden in till Kapten von Trapps hus..
Jag ska öppna en grind.. Men vet ännu inte vart den leder..
Först ska jag stänga en dörr.. Det blir inte lätt..jag känner stort ansvar för min arbetsplats..för mina barn.. Men jag gör det ändå, skulle Skorpan Lejonhjärta säga.. ”Annars är jag bara en liten lort”

IMG_2308

IMG_2307

3 tankar på “Dörren på glänt..

 1. Du är verkligen ingen liten lort! Utan en stjärna med ett klart ljus och jag tänker att du är som Mary poppins- du dyker upp där du behövs ( älskar mary poppins!)

 2. Underbara fina Du! Så härligt att läsa om ditt mod för det krävs mod att göra det du gör. Alltför många stannar kvar på en arbetsplats där de inte trivs för att de inte vågar ta klivet. Tyvärr så är det många som blir sjuka av att de stannar kvar för de vågar inte se andra alternativ.

  Önskar dig en suverän lördag!

  You Rock!!!

 3. Hej Karin!
  Du skriver så klokt och insiktsfullt! Känner igen mig i din beskrivning av hur dubbelt det är med glädje/meningsfullhet och motstånd/gyttjebrottning i förskolan/skolans värld.
  Önskar dig en skön fortsättning på vintern och ett år med massor av härlig dans och skapande.

  kramar från Ylva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s